Sådan vedligeholder du din messing- og kobbervask

En massiv vask i et gyldent metal er et stykke foranderligt natur, der tilfører liv og sjæl i enhver sammenhæng, og med nogle enkle pasningsråd vil De have en smuk vask i mange, mange år. En ny messingvask er som regel højglanspoleret – ikke fordi vi er begejstrede for det højglanspolerede look, men fordi vasken er ny og ubrugt. Når vasken har været i brug et par dage, er den ikke til at kende, og så begynder patineringen.


Ønsker De lige som vi, at vasken ikke skal pudses, rengøres den til daglig som en stålvask med sulfo og en børste og en gang imellem med lidt eddike eller citronsaft i sulfoen. Eddike fjerner kalken, og kalk tager glans ud af messing. Skyl grundigt og tør efter. Kærnemælk er en anden god metode til at holde messing smuk, for syren i kærnemælk lysner messingen. Madvarer lader man ikke ligge efter brug. Når man om aften er færdig med at bruge vasken, skylles og aftørres den, så man undgår bl.a. kalkpletter.


ONO har en meget effektiv amerikansk rensecreme, der renser messingen, mens cremen gnides på med en blød bomuldsklud og vasken er fugtig, men ikke våd. Umiddelbart efter skylles cremen af med vand, og vasken aftørres med bomuldsklud. Ønsker man at vasken har lidt glans, så gnid på den med en blød tør bomuldsklud. Hvis uheldet er sket, og der er kommet dybe mørkebrune pletter, som man gerne vil have væk, så kan man slibe med en alm. grøn/gul svamp. Der vil komme små synlige ridser, men de vil forsvinde efter et par dage. Vasken kan tåle det – men bare ikke hver uge☺


Bakterier kan ikke leve på messing og kobber, og det siges, at det var en af grundene til at hospitaler tidligere havde dørhåndtag af messing, der ikke var lakeret. Det er ikke videnskabeligt bevist, men tankevækkende!

Vedligeholdelses guiden er lavet af 

Jeanette Brand fra ONO.dk
UNIKKE HÅNDLAVEDE MESSING- OG KOBBERVASKE

Se vores udvalg af Messing- og kobbervaske her

Vi anbefaler
TILMELD NYHEDSBREVET