Hvad er granit?

Granit er en magmatisk bjergart bestående af feldspat, kvarts, plagioclase, glimmer og andre mineraler. Når eksperterne taler om granit, taler de også om en række andre stentyper, som går ind under betegnelsen granit. Det er blandt andet gnejs, basalt, diabas og gabbro.

Fælles for disse stentyper er, at de er kompakte og polerebare natursten, hovedsageligt bestående af mineraler med en hårdhed mellem 5 og 7 på Mohs-skalaen, såsom kvarts og feldspat. Granit er et fantastisk naturmateriale, der stadig består, når træ og metal er forsvundet. Den brydes over hele verden og hugges og skæres i de mest fantastiske former.

Ikke to stykker granit er ens, hvilket gør hvert stykke granit unikt i udseende. Særprægene er forårsaget af naturens påvirkninger, der giver hvert stykke granit “personlighed”, charme og viser dets “livserfaring”.

Alle granittyper har sine karakteristika:

 • I nogle granittyper kan der forekomme små fordybninger og huller i overfladen. Disse huller og fordybninger er så små, at de ikke kan spartles. De kan heller ikke slibes væk, fordi de ligger som hullerne i en ost; der vil blot fremkomme nye huller, hvis man prøver at slibe dem væk. Der er nogle enkelte granittyper, som er mere porøse i overfladen, når de lige er skåret, og disse behandles med naturforsegler, så overfladen bliver mere robust.

 • Granittyper med et ensartet mønster kan have naturpletter (aflejring i stenen på op til 15 cm² i størrelsen). Naturpletter ses som en større ensfarvet plet i mønsteret, afhængig af kontrasten mellem pletternes eller årernes farve og pladens bundfarve.

 • ”Elefantfødder” – disse ses som en mat plet på den polerede plade, og de kan ikke poleres op. ”Elefantfødder” fremkommer fordi krystallerne ”vender forkert” i stenen.

 • I granittyper med årede og flammede mønstre kan der forekomme væsentlige farve- og strukturvariationer; også på den enkelte plade. Der kan også forekomme svindrevner i disse granittyper.

Disse egenarter berettiger ikke til reklamation, når de er behandlet fagmæssigt korrekt.

 

Hos FALKE Granit&Natursten er vi specialister i granit. Vi har eget skæreri og dygtige medarbejdere, der hjælper dig med at opfylde dine granitønsker.

Fordele ved granit

 • Granit er et uforgængeligt naturprodukt. 
 • Alle granitplader er unikke og skabt af naturen.
 • Granit kræver næsten ingen vedligeholdelse.
 • Granit er slidstærkt.
 • Granit er syrefast & frostsikker.
 • Granitplader har en stor modstandsdygtighed overfor ridser og varme.
 • Granit kan holde til en stor trykstyrke, men der kræves et fast og plant underlag/vederlag.

Vær opmærksom på følgende:

Granitbordplader tåler stor varme påvirkning. Men lad være med at sætte meget varme gryder/pander direkte fra kogepladen/ovnen på bordpladen. Det kan ske, at disse meget voldsomme temperatur skift bevirker, at det naturlige fedtstof i pladen trækkes ud og i værste tilfælde giver skjolder / krakeleringer / thermochok eller brud.

Hvad er kvartsit?

Kvartsit er en hård, ikke-folieret metamorfisk sten lavet af kvarts sandsten, som er blevet presset sammen over millioner af år. Sandsten kan omdannes til kvarts gennem opvarmning og tryk, der normalt er relateret til tektonisk kompression.

De meste kvartsit indeholder 90 procent eller mere kvarts. Ren kvartsit er sædvanligvis hvidt til gråt, selv om kvartsiter ofte forekommer i forskellige nuancer af lyserød og rød på grund af varierende mængder jernoxid (Fe2O3). Andre farver, som gul, grøn, blå og orange, skyldes andre mineraler i jorden.

Ofte kan du se resterne af små sandkorn eller småsten i kvartsit plader.

Lav en forespørgsel

Udfyld vores formular så kontakter vi dig med et uforpligtigende tilbud

Vi anbefaler
TILMELD NYHEDSBREVET